Alexcrystals http://www.alexcrystals.se Digital kommunikatör inom sociala medier Mon, 15 Oct 2018 12:50:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 80681322 Mina senaste artiklar om sociala medier och tech http://www.alexcrystals.se/mina-senaste-artiklar-inom-sociala-medier-och-tech/ http://www.alexcrystals.se/mina-senaste-artiklar-inom-sociala-medier-och-tech/#respond Mon, 10 Oct 2016 12:43:17 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=5481 De senaste månaderna har jag skrivit flera artiklar om sociala medier och tech för The Social Few. Här tipsar jag om var du hittar dom :)

Inlägget Mina senaste artiklar om sociala medier och tech dök först upp på Alexcrystals.

]]>
alexandra-holm-sociala-medier-artiklar

De senaste månaderna har jag skrivit flera artiklar om sociala medier och tech för The Social Few. Här tipsar jag om var du hittar dom :)

Här hittar du mina artiklar om sociala medier & tech för The Social Few

Instagram testar ny funktion för shopping

Neil Harbisson: Cyborg, människa och maskin

Så ökar sociala medier intresset för veganska produkter

Börja omvärldsbevaka sociala medier

Internables: Techtrenden som är här för att stanna 

Instanews: Företagsprofil på Instagram

7 steg för att lyckas som företag på LinkedIn

Framtidsspaning: Facebook Messenger Bots

Inlägget Mina senaste artiklar om sociala medier och tech dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/mina-senaste-artiklar-inom-sociala-medier-och-tech/feed/ 0 5481
Vilka är årets hetaste användartrender inom tech? http://www.alexcrystals.se/vilka-ar-arets-hetaste-anvandartrender-inom-tech/ http://www.alexcrystals.se/vilka-ar-arets-hetaste-anvandartrender-inom-tech/#respond Thu, 12 May 2016 14:55:59 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=5215 På IT-veteranernas nätverksmöte 10 maj presenterade Anna Selander, chef för Ericssons ConsumerLab, årets hetaste användartrender inom tech. Internables, virtual reality och AI var några av trenderna från rapporten "10 Hot Consumer Trends 2016" som Anna berättade mer om för Dataföreningen och nätverkets medlemmar.

Inlägget Vilka är årets hetaste användartrender inom tech? dök först upp på Alexcrystals.

]]>
På IT-veteranernas nätverksmöte 10 maj presenterade Anna Selander, chef för Ericssons ConsumerLab, årets hetaste användartrender inom tech. Internables, virtual reality och AI var några av trenderna från rapporten ”10 Hot Consumer Trends 2016” som Anna berättade mer om för Dataföreningen och nätverkets medlemmar.

Genom konsumentforskning erbjuder Ericssons trendspaningsavdelning ConsumerLab unika insikter om hur konsumenter agerar och tänker på olika IT-produkter och tjänster. Varje år presenterar ConsumerLab en trendrapport över årets hetaste användartrender inom tech, baserad på intervjuer med 100 000 människor i över 40 länder. Statistiskt sett representerar det synpunkter från 1,1 miljard människor världen över.

10-anvandartrender-ericssonconumerlab-tech

Tech 2016: Internables, VR och AI

1. The Lifestyle Network Effect: Fler människor använder uppkopplade tjänster och utnyttjar fördelarna med ett allt bredare nätverk av konsumenter. 4 av 5 användare upplever även en livsstilsnätverksbaserad effekt när de använder internet.

2. Streaming natives: En av de mest framträdande förändringarna är den enorma mängden videoinnehåll som finns online. Dagens ungdomar kallas för streaming natives – på grund av den stora mängd tid de spenderar på Youtube varje dag.

2. AI ends the screen age: Artificiell Intelligens kommer göra det möjligt för människor att interagera med de objekt som finns omkring dem utan att behöva använda skärmarna på smartphones.

Wearables blir framtidens smartphones och huden vår nya touchscreen.

4. Virtual gets real: Vi lever i en tredimensionell värld men har fram tills nu levt tvådimensionellt på internet. Virtual reality kommer förändra detta och många konsumenter är intresserade av att använda virtuell teknik för allt från att titta på sport till att ta 3D- selfies och shoppa online.

5. Sensing homes: Smarta hem har ännu inte fått något stort genomslag. Något som kan ändras framöver om teknologin kan erbjuda det som konsumenterna faktiskt efterfrågar.

6. Smart commuters: Pendlare vill utnyttja sin restid på ett meningsfullt sätt. Framtiden handlar därför inte enbart om att transportera människor från A till B, utan även om att erbjuda de pendlarna möjligheten till värdefull restid.

7. Emergency chat: Samtidigt som vi pratar mindre i telefon spenderar vi allt mer tid på sociala medier. En naturlig utveckling blir därför att vi om några år kommer använda appar för att kontakta till exempel 112 vid en olycka.

8. Internables: Hälften av alla smartphone ägare tror att interna sensorer kommer att uppdatera oss på vårt välbefinnande inom 3 år. 8 av 10 vill använda tekniken för att förbättra förmågor såsom syn och hörsel.

9. Everything gets hacked: Hackningen av smartphones kommer att öka och många konsumenter tror att att virus kommer fortsätta vara ett stort problem. Trots att konsumenterna är medvetna om problemet, tar de det inte riktigt på allvar eftersom hotet upplevs som diffust.

10. Netizen journalists: Konsumenter delar allt mer innehåll och allt fler användare tar del av det innehåll som delas, vilket ökar konsumenters makt och möjlighet att göra sig hörda.

Läs mer om alla användartrender från Ericsson ConsumerLab på Dataföreningens webbplats.

Inlägget Vilka är årets hetaste användartrender inom tech? dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/vilka-ar-arets-hetaste-anvandartrender-inom-tech/feed/ 0 5215
Dataföreningen, examen, Säkerhetskryssning och #thesocialfew http://www.alexcrystals.se/dataforeningen-examen-sakerhetskryssning-thesocialfew/ http://www.alexcrystals.se/dataforeningen-examen-sakerhetskryssning-thesocialfew/#respond Tue, 10 May 2016 20:46:10 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=5158 Med de klyschiga orden "It's all happening" skulle man lätt kunna sammanfatta mina senaste månader. Jag har haft fullt upp men kan nu dela med mig och berätta vad jag egentligen har hållit på med den senaste tiden.

Inlägget Dataföreningen, examen, Säkerhetskryssning och #thesocialfew dök först upp på Alexcrystals.

]]>
Med de klyschiga orden ”It’s all happening” skulle man lätt kunna sammanfatta mina senaste månader. Jag har haft fullt upp men kan nu dela med mig och berätta vad jag egentligen har hållit på med den senaste tiden.

Vi tar det i rätt ordning.. Sen sist har jag nämligen:

1. Blivit anställd som digital kommunikatör på Dataföreningen Stockholm

digital-kommunikator-alexandraholm-dataforeningen

Anställningsavtal för #nyttjobb på Dataföreningen.

epicenterstockholm-1yearparty-alexandraholm

Firar på Epicenters 1-årsfest. Bild: Birgitta Edberg

Innan jag tog examen från Medieinstitutet blev jag rekryterad till Dataföreningen där jag har arbetat som digital kommunikatör sedan 31 mars. På Dataföreningen arbetar jag med intern och extern kommunikation, sociala medier samt är nätverksansvarig för DF Stockholm.

2. Tagit examen från Medieinstitutet

webbkommunikator-socialamedier-medieinstitutet-examen

Examensfoto för min klass – WKS14. Bild: Medieinstitutet

Efter två år på Medieinstitutet var det äntligen dags. 22 april tog jag nämligen examen från utbildningen Webbkommunikatör/Sociala medier.

3. Överlevt min första Säkerhetskryssning

sakerhetskryssning-dataforeningen-alexandraholm

På Säkerhetskryssning med Dataföreningen 2016.

Sedan var det dags för min första Säkerhetskryssning, en årlig kryssning som arrangeras av Dataföreningen tillsammans med Informationssäkerhetsnätverket Stockholm/Mälardalen. I år var temat social engineering och konsten att hacka en människa. Läs min sammanfattning av Säkerhetskryssning 2016 här.

4. Blivit en del av The Social Few

thesocialfew-alexandraholm

The Social Few.

För några veckor blev jag tillfrågad om att gå med i The Social Few – nätverket för talanger inom marknadsföring och kommunikation. Självklart tackade jag ja! 10 maj lanserades äntligen vår plattform thesocialfew.com där vi medlemmar delar med oss av vår kunskap och utvecklar vårt personliga varumärke. Extra kul var även att Resumé uppmärksammade oss och skrev om The Social Few.

Jag startade bloggen strax innan jag började på Medieinstitutet hösten 2014. Två år har gått och bloggen fortsätter som vanligt. I och med att jag lämnar studentlivet bakom mig kommer dock alexcrystals.se ta lite av en ny vändning. Jag kommer fortsätta blogga om mina älsklingsämnen; sociala medier, tech och digital kommunikation men fokusera ännu mer på att leverera intressant content, trendspaningar och rapportera från de olika event som jag har förmånen att gå på.

Nu kör vi.

Inlägget Dataföreningen, examen, Säkerhetskryssning och #thesocialfew dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/dataforeningen-examen-sakerhetskryssning-thesocialfew/feed/ 0 5158
Sociala medier 2.0: Dag 2 på Webbdagarna 2016 http://www.alexcrystals.se/sociala-medier-webbdagarna-2016/ http://www.alexcrystals.se/sociala-medier-webbdagarna-2016/#comments Thu, 24 Mar 2016 13:49:11 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4997 I år var jag på plats för årets upplaga av Webbdagarna, ett av Sveriges ledande event för alla som arbetar med digital marknadsföring. Läs mitt inlägg för en summering av kunskapsspåret "Sociala medier 2.0" under dag två på Webbdagarna i Stockholm 2016.

Inlägget Sociala medier 2.0: Dag 2 på Webbdagarna 2016 dök först upp på Alexcrystals.

]]>
Sociala medier 2.0: Snapchat, Outside Insight & kundrelationen i fokus

sociala-medier-webbdagarna-2016-alexandra-holm

I år var jag på plats för årets upplaga av Webbdagarna, ett av Sveriges ledande event för alla som arbetar med digital marknadsföring. Läs mitt inlägg för en summering av kunskapsspåret ”Sociala medier 2.0” under dag två på Webbdagarna i Stockholm 2016.

Snapchat för företag med Sara Öhman

snapchat-sara-ohman-webbdagarna

Sara Öhman är konsult och utbildare inom digital marknadsföring. Under kunskapsspåret på temat ”Sociala medier 2.0” tipsade Sara Öhman om 7 saker som företag kan och bör göra på Snapchat:

1. Tempo: På Snapchat är det viktigt med högt tempo, posta därför helst åtminstone 5 snaps om dagen.

2. Känsla: Arbeta med känsla och posta snaps som faktiskt berättar något!

3. Skaffa vänner

För att företag ska lyckas med Snapchat är det viktigt att skaffa vänner på kanalen. Glöm inte att berätta att ni faktiskt finns på Snapchat och marknadsför ert konto i företagets andra kanaler på sociala medier.

4. Snacka: På Snapchat funkar det inte att vara passiv. Företag måste aktivt snacka, svara och skapa dialog.

5. Utmana era konkurrenter: Ett bra tips är att utmana era konkurrenter på Snapchat och arbeta med tävlingar eller välgörenhet via kanalen.

6. Spana: Spana och följ intressanta konton på Snapchat för att få inspiration till företagets egna innehåll.

7. Sponsra: Annonsering på Snapchat är ännu inte möjligt för svenska företag men kommer definitivt bli det så småningom. Tills dess kan ni arbeta med att sponsra bloggare, som kan marknadsföra företagets produkter genom unboxing på sina egna Snapchat-konton.

sara-ohman-snapchat-tips-webbdagarna-2016

#OutsideInsight med Niklas de Besche från Meltwater

outsideinsights-webbdagarna-meltwater

Niklas de Besche är Executive Director på Meltwater ansvarar för Meltwaters globala produktportfölj. Niklas pratade bland annat om hur man använder, förstår och filtrerar den enorma mängden data som finns online för att fatta välinformerade beslut.

Ett viktigt budskap från Niklas var att fokus har flyttats från intern till extern data vilket påverkar sättet att driva företag.

meltwater-niklasdebesche-webbdagarna-2016

Meltwater arbetar med att bevaka och analysera extern data med insikter från utsidan och kallar det för ”Outside Insight”. Outside Insight handlar om att analysera all den data som finns utanför det egna företaget och använda insikterna den ger för att lägga rätt strategier för till exempel sina sociala medier.

Lansering av KIT: kundrelationen i fokus

anna-loverus-kit-webbdagarna-2016

Anna Loverus arbetar som Distribution Manager på KIT och berättade om hur de arbetat systematiskt med läsarrelationer, närvaro och data vid lanseringen av det nya och framgångsrika Bonnierprojektet KIT som på mindre än ett år vuxit till Sveriges mest närvarande journalistiska satsning i sociala medier.

”Idag konsumerar de flesta sina Facebook flöden i mobilen, på väg hem från jobbet och ofta utan ljud. För KIT gäller det därför att anpassa vad vi vill berätta genom text, bild och video till en liten skärm.”

Anna pratade om utmaningarna och möjligheterna med att lansera ett nytt varumärke i ett digitalt landskap där det gäller att få med sig publiken. Som alltid handlar det om att använda rätt kanal, vid rätt tidpunkt och med rätt budskap för att skapa innehåll med kunden i fokus.

Missade du första dagen på Webbdagarna? Läs då min summering av dag 1 på #webbdagarna här.

Tack Webbdagarna för två inspirerande dagar med intressanta talare och nya insikter. Vi ses nästa år!

Inlägget Sociala medier 2.0: Dag 2 på Webbdagarna 2016 dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/sociala-medier-webbdagarna-2016/feed/ 1 4997
Dag 1 på Webbdagarna 2016 i Stockholm http://www.alexcrystals.se/dag-ett-webbdagarna-stockholm-2016/ http://www.alexcrystals.se/dag-ett-webbdagarna-stockholm-2016/#comments Tue, 22 Mar 2016 21:41:48 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4937 I år var jag på plats för årets upplaga av Webbdagarna, ett av Sveriges ledande event för alla som arbetar med digital marknadsföring. Läs mitt inlägg för en sammanfattning av första dagen på Webbdagarna i Stockholm 2016.

Inlägget Dag 1 på Webbdagarna 2016 i Stockholm dök först upp på Alexcrystals.

]]>
I år var jag på plats för årets upplaga av Webbdagarna, ett av Sveriges ledande event för alla som arbetar med digital marknadsföring. Läs mitt inlägg för en sammanfattning av första dagen på Webbdagarna i Stockholm 2016.

webbdagarna2016

Content marketing: Beach 2016, B2B och SEO

content-marketing-beach2016-akamai-webbdagarna

Erik Henriksson och Anders Persson från Akamai tipsade om hur man skapar en webbplats som är bättre, snabbare och snyggare genom att ha tydliga mål – precis som man behöver för att lyckas med sin träning inför Beach 2016.

”Många webbplatser är idag fat and happy och behöver komma i form”

webbdagarna-pontus-staunstrup-content-marketing

Pontus Stauntstrup, digital strateg och ansvarig för innehållsstrategi & sociala medier på PostNord, pratade om content marketing B2B. Pontus tog bland annat upp vikten av en grundlig målgruppsanalys eftersom det underlättar arbetet med att skapa innehåll som utgår från målgruppen.

”Det säkraste sättet att misslyckas med content marketing är att bara sätta igång utan att implementera strategier och processer”

SEO-expterten Jonna Tetzlaff från Digital Dominance pratade om vikten av intressant, länkvänligt och delbart content som stärker SEO-arbetet.

”Ju tråkigare en produkt är desto mindre håller konkurrenterna på med content marketing”

Digitala trendspaningar 2016

digital-trendspaning-webbdagarna-2016-stockholm

Efter contentspåret och lite fikapaus var det dags för digital trendspaning med Sofia Svanteson från Ocean Observations, Digge Zetterberg från The North Alliance och Darja Isaksson från Ziggy Creative Colony:

 • Inclusive design
 • Artificial Intelligence
 • Demokratisering av medicinsk vetenskap och välfärdsdata

Adam Smiley Poswolsky: ”How to Attract, Retain and Empower Millennial Employees”

adam-smiley -poswolsky-webbdagarna

Ben Jones: ”The Parenting of Creativity”

ben-jones-webbdagarna-2016

Vill du läsa mer? På Meltwaters blogg hittar du en längre summering av dag 1 på Webbdagarna

Missta inte min summering av ”Sociala medier 2.0” under dag två på Webbdagarna 2016 i Stockholm.

Inlägget Dag 1 på Webbdagarna 2016 i Stockholm dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/dag-ett-webbdagarna-stockholm-2016/feed/ 1 4937
Digital trendspaning med Frida Boisen på Meltwater http://www.alexcrystals.se/digital-trendspaning-fridaboisen-meltwater/ http://www.alexcrystals.se/digital-trendspaning-fridaboisen-meltwater/#respond Fri, 19 Feb 2016 10:14:32 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4746 I tisdags anordnade Meltwater ett frukostseminarium med Frida Boisen på temat "Så lyckas du i sociala medier". Frida gav deltagarna sina bästa tips för att lyckas i sociala medier och presenterade en digital trendspaning för 2016.

Inlägget Digital trendspaning med Frida Boisen på Meltwater dök först upp på Alexcrystals.

]]>
I tisdags anordnade Meltwater ett frukostseminarium med Frida Boisen på temat ”Så lyckas du i sociala medier”. Frida gav deltagarna sina bästa tips för att lyckas i sociala medier och presenterade en digital trendspaning för 2016.

Frida Boisen är krönikör på Expressen, digital chef på Bonniers Tidskrifter och aktuell med boken ”Digital succé: Så lyckas du med social medier”. På Meltwaters frukostseminarium delade Frida, som nyligen kom tillbaka från Facebooks huvudkontor i San Francisco, med sig av sina bästa tips och gav oss en digital trendspaning för 2016.

9 digitala trender att hålla koll på 2016 

digital-trendspaning-frida-boisen-meltwater

 1. Mobilen som vår nya kroppsdel
 2. Virtual Reality 
 3. Smart data
 4. Gamification
 5. Utvecklare – våra nya rockstjärnor
 6. Robotar
 7. Appar som gör livet enklare
 8. Äkta engagemang
 9. Rörligt material istället för prat och långa texter

frida-boisen-alexandra-holm-meltwater

Läs mer om Meltwaters frukostseminarium med Frida Boisen och ta del av hennes digitala trendrapport i sin helhet här.

Inlägget Digital trendspaning med Frida Boisen på Meltwater dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/digital-trendspaning-fridaboisen-meltwater/feed/ 0 4746
Intern @Meltwater http://www.alexcrystals.se/intern-meltwater/ http://www.alexcrystals.se/intern-meltwater/#respond Sun, 14 Feb 2016 16:41:01 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4661 Nu är jag ute på min sista praktik innan jag blir färdigutbildad Webbkommunikatör inom sociala medier. Under 10 veckor praktiserar jag som omvärldsanalytiker och marknadsförare på Meltwater. Här kommer en sammanfattning av min första vecka som intern på Meltwater.

Inlägget Intern @Meltwater dök först upp på Alexcrystals.

]]>
Nu är jag ute på min sista praktik innan jag blir färdigutbildad Webbkommunikatör inom sociala medier. Under 10 veckor praktiserar jag som omvärldsanalytiker och marknadsförare på Meltwater. Här kommer en sammanfattning av min första vecka som intern på Meltwater.

Meltwater arbetar med omvärldsbevakning- och analys av redaktionella och sociala medier. Bolaget grundades i Oslo 2001 av Jörn Lyseggen och har sedan starten blivit världsledande på global omvärldsbevakning.

meltwater-stockholm-kontor

Eftersom jag varit intresserad av möjligheterna med omvärldsbevakning ända sedan första terminen på Medieinstitutet, känns det spännande att få göra min praktik på ett så framgångsrikt och inspirerande bolag som Meltwater.

meltwater-stockholm

Min första vecka på Meltwaters Stockholm har varit oerhört rolig, intensiv och intressant. Jag har gått en introduktionsutbildning där jag lärt mig mer om Meltwaters verksamhet och fått en genomgång av företagets olika produkter och verktyg.

alexandraholm-annonsering-pa-instagram-meltwater

Dessutom har jag skrivit blogginlägg och pressmeddelande till Meltwaters hemsida. Mitt första inlägg handlar om annonsering på Instagram och är del ett i Meltwaters bloggserie om Instagram Ads. Läs hela mitt blogginlägg om möjligheterna med annonsering på Instagram för svenska företag här.

alexandra-holm-intern-meltwater

Imorgon är det dags för vecka två på Meltwater och jag är riktigt taggad på att få komma igång med analys. På tisdag kör Meltwater frukostseminarium med grymma Frida Boisen på temat ”Så lyckas du i sociala medier” som också ska bli sjukt kul att vara med på.

Vi hörs!

Inlägget Intern @Meltwater dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/intern-meltwater/feed/ 0 4661
Årsresumé – 2015 i bilder http://www.alexcrystals.se/arsresume-2015-bilder/ http://www.alexcrystals.se/arsresume-2015-bilder/#respond Thu, 31 Dec 2015 11:04:06 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4272 Redo för 2016 men innan nyår är det dags för en sammanfattning av året som gått. Min årsresumé av 2015, ett år med mycket fokus på utbildning och karriär :)

Inlägget Årsresumé – 2015 i bilder dök först upp på Alexcrystals.

]]>
Snart nyår men innan 2016 är det dags för en sammanfattning av året som gått. Min årsresumé av 2015, ett år med mycket fokus på utbildning och karriär :)

Januari

I januari avslutade vi vårt första terminsprojekt under utbildningen Webbkommunikatör Sociala medier på Medieinstitutet. Min grupp gjorde ett fiktivt men sjukt roligt projekt för Sveriges första kattcafé (påhittad kund) där vi tog fram en färdig hemsida i wordpress. Sedan var det dags för januarimingel på Medieinstitutet där vi visade upp våra projekt och minglade med folk från branschen.

kattcafe-terminsprojekt-medieinstitutet-alexandraholm  terminsprojekt-kattcafe-medieinstitutet

Februari

Sedan var det dags för första praktikperioden under utbildningen. Jag gjorde min praktik på Careeron som onlinemarknadsförare och social media manager. Där ansvarade jag bland annat för att leverera relevant innehåll till företagets olika söktjänster, och skrev i samband med det flera blogginlägg på engelska. Jag har samlat alla mina blogginlägg i min portfolio. Förutom att vara ute på praktik firade jag såklart även alla hjärtans dag med Billy, som ni kan läsa mer om i mitt inlägg valentines day.

alexandraholm-blogginlagg-careeron

Mars

Efter praktiken deltog jag i 48H. Sveriges största reklamtävling av och för studenter. En sjukt rolig upplevelse där jag deltog som copywriter och 48 timmar senare stod på scen på Fotografiska och tog emot andrapris för bästa printannons, läs mer på 48H 2015 – Silver för print. Hann även med att gå på Webbdagarna 2015 och bland annat lyssna på coola Clara Henry.

alexandra-holm-48h-silver-printvinnare-print-48h-alexandraholm

webbdagarna-2015-medieinstitutet-alexandraholm

April

Oklart vad jag gjorde i april då jag missat att blogga helt.. ;)

Maj

Under maj hade jag fullt upp med skolarbeten, projekt och inlämningsuppgifter på Medieinstitutet. Till kursen praktiskt skrivande intervjuade jag Billy om hans adoption och resa från Bangkok till Odenplan och recenserade boken Stål, läs Lika hett som stål.

billy-hugoson-intervju stal-silvia-avallone-recension-alexcrystals

Juni

Äntligen dags för lite semester efter en intensiv vårtermin. Vi drog till landet och firade midsommar och njöt av god mat som sig bör under Vacay!

alexandra-holm-sommar-landet

Juli

Tillbaka i stan och med Odenplan som bas passade vi på att leva storstadsliv och vi körde en hel vända på Stockholms museer, noga sammanfattat i Stockholm sightseeing. Dessutom fyllde jag år och firade min 27 års dag tillsammans med Billy och Max. Jag fick bland annat ett nytt moderkort, nätaggregat och en processor så en del av födelsedagen ägnade vi åt att uppgradera min steam machine.

alexandra-billy-sommar-blogg

alexandraholm-fodelsedag

upgrade-steam-machine

Augusti

Augustimånad spenderade vi till stor del på landet på Torö där vi levde båtliv, solade, badade och hade det allmänt nice.

arsresume-2015-blogg

September

Tillbaka på Medieinstitutet var det dags för den andra praktikperioden under min utbildning till Webbkommunikatör inom sociala medier. Denna gång praktiserade jag som kommunikatör på Jusek och spenderade 10 grymma veckor på förbundets kommunikationsavdelning. Det blev bland annat en del workshops och arbete med extern och intern kommunikation. Dessutom var Max med på TV-inspelning av Veterinärerna.

arsresume-2015-alexcrystals

Oktober

Under min praktik på Jusek fick jag gå på flera intressanta event. Jag följde med Juseks studentmedlemmar på studiebesök hos Kvinna till Kvinna och PR-byrån Presskontakterna. Dessutom var jag med på Skyddsombudens dag på Saco och lyssnade på en intressant föreläsning om psykosocial arbetsmiljö. Roade mig även med att göra ett inlägg, Best of Maxcat 2, med nya bilder på min älskade katt Max.

jusek-saco-student-event

November

I november var det dags att säga hejdå till Jusek efter en grym praktikperiod, läs min sammanfattning av praktiken i inlägget LIA 2 på Jusek. Jag gick på fest med temat Neon Space Hallowen och hade även turen att få en studentbiljett till Internetdagarna. Här sammanfattar jag årets keynotes på Internetdagarna 2015 och passen Var är brudarna? samt #SEOdagen på Internetdagarna 2015.

jusek3 jusek-kansli-nybrogatan-stockholm

neon-space-halloween-party-alexcrystals-rave

ind3

December

I december fixade jag praktikplats på Meltwater där kommer praktisera som omvärldsanalytiker. Dessutom så skrev jag ett inlägg med tips och fakta för dig som är intresserad av att studera till Webbkommunikatör inom sociala medier på Medieinstitutet. Och så firade jag ju jul såklart :)

meltwater-stockholm

socialamedier-webbkommunikator-alexandra

jul-2015-kollage

Gott nytt år!

alexcrystals-arsresume-2015

Inlägget Årsresumé – 2015 i bilder dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/arsresume-2015-bilder/feed/ 0 4272
Studera Webbkommunikatör Sociala medier på Medieinstitutet http://www.alexcrystals.se/webbkommunikator-sociala-medier-medieinstitutet/ http://www.alexcrystals.se/webbkommunikator-sociala-medier-medieinstitutet/#respond Fri, 18 Dec 2015 10:23:25 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4247 Hösten 2014 började jag på Medieinstitutet där jag läser till Webbkommunikatör inom sociala medier. Med fyra månader kvar till examen, är det dags för ett inlägg med fakta och tips till dig som har planer på att söka till Medieinstitutet och är intresserad av utbildningen Webbkommunikatör Sociala medier.

Inlägget Studera Webbkommunikatör Sociala medier på Medieinstitutet dök först upp på Alexcrystals.

]]>
studera-till-webbkommunikator-socialamedier-medieinstitutet

Hösten 2014 började jag studera till Webbkommunikatör inom sociala medier på Medieinstitutet. Med fyra månader kvar till examen, är det dags för ett inlägg med fakta och tips till dig som har planer på att söka till Medieinstitutet och är intresserad av utbildningen Webbkommunikatör Sociala medier.

Ansökan Webbkommunikatör/Sociala medier

Du ansöker till utbildningen direkt på Medieinstitutets hemsida där du hittar behörighetskrav och aktuellt arbetsprov för utbildningen. Mitt arbetsprov bestod av att berätta om två enligt mig lyckade kommunikationssatsningar och motivera varför. Jag valde att skriva om två helt olika kommunikationssatsningar, nämligen Glossybox och Feministiskt Initiativ.

GB_Logo
Glossybox

 

Intervju och antagning till Medieinstitutet

medieinstitutet-intervju-webbkommunikator

Efter att du har skickat in din ansökan, blir du förhoppningsvis kallad till intervju på Medieinstitutet. Där får du tillsammans med en grupp andra sökanden (runt 5-6 personer), träffa utbildningens rektor samt utbildningsledaren. Ni får en introduktion till skolan och utbildningen och får därefter berätta kort om er själva, vad ni gjort innan och varför ni vill läsa till Webbkommunikatör inom sociala medier.

Därefter får du göra en individuell, skriftlig uppgift och svara på frågor om dig själv, utbildningen och sociala medier. Sedan är det dags för personliga intervjuer. På min intervju fick jag berätta mer om en av kommunikationssatsningarna från mitt arbetsprov, svara på frågor och motivera varför de skulle välja mig som elev.

Som en vanlig arbetsintervju helt enkelt, där det gäller att sälja in sig själv och berätta varför man är rätt person för jobbet – eller i det här fallet utbildningen på Medieinstitutet.

Sedan är det bara att vänta och hoppas på att få en plats till utbildningen.. Urvalet är tufft eftersom antalet platser är begränsade och skolan vill välja elever som är motiverade att gå klart utbildningen. Webbkommunikatör/sociala medier startar en gång per år på höstterminen. När jag sökte hösten 2014 var vi runt 120 sökande, varav 35 personer blev antagna till utbildningen.

medieinstitutet-studera-webbkommunikator-sociala-medier

Utbildningens innehåll

Utbildningen Webbkommunikatör Sociala medier är en tvåårig yrkesutbildning, vilket innebär att den varvar teori med praktik. Under utbildningen läser vi kurser inom kommunikation, digital produktion, projektledning och praktiskt skrivande.

Sociala medier, marknadskommunikation, skriva för webben, WordPress, Photoshop, journalistiskt skrivande, InDesign, projektledning, html, målgruppsanalys..

Ofta har vi lektioner 4 av 5 dagar i veckan, där den femte dagen är till för eget arbete eller eventuella extrajobb. När vi inte är i skolan så är vi ute på praktik, eller LIA (lärande i arbete), som det heter på yrkeshögskolan.

wks14-webbkommunikator-medieinstitutet-socialamedier studera-till-webbkommunikator

Praktik under utbildningen Webbkommunikatör Sociala medier

Totalt har vi 26 veckors praktik, uppdelat på tre perioder under utbildningen. Som elev ansvar du själv för att söka och fixa praktikplats, vilket förbereder dig för arbetslivet och tränar din förmåga att söka och få jobb. Men självklart har Medieinstitutet ett brett kontaktnät, och skolan tipsar oss ofta om företag som är intresserade av att erbjuda praktikplatser inom vårt utbildningsområde.

Genom att vi har såpass mycket praktik, får vi arbetslivserfarenhet redan under utbildningen och såklart möjlighet att knyta värdefulla kontakter som kan leda till jobb.

Min första praktik  gjorde jag på Careeron där jag arbetade med content marketing och som social media manager. Min andra praktik gjorde jag på Jusek, där jag praktiserade som kommunikatör på kommunikationsavdelningen. I februari är det dags för min tredje och sista praktik innan examen, som jag kommer göra på Meltwaters analysavdelning.

Som ni ser öppnar utbildningen upp möjligheter för att jobba med en mängd arbetsuppgifter och på olika typer av företaget. Enligt mig är praktikperioderna det bästa med utbildningen eftersom man lär sig så otroligt mycket ute på LIA.

alexandraholm-praktik-webbkommunikator

Relaterade inlägg

Att skapa en blogg ingick i en av våra kurser inom digital produktion. Sedan jag började på Medieinstitutet, har mitt främsta fokus på bloggen varit att skriva om utbildningen och relaterade ämnen inom sociala medier och digital kommunikation.

Här hittar du ett urval av inlägg om min utbildning till Webbkommunikatör inom sociala medier, praktikperioder och skoluppgifter på Medieinstitutet:

Föreläsningar, projekt och skoluppgifter

Praktikperioder under utbildningen

I min kategori medieinstitutet på bloggen hittar du alla inlägg som är relaterade till utbildningen. Om du har några frågor om min utbildning får du gärna höra av dig, antingen via kommentarsfältet på bloggen eller på alexandra.holm@medieinstitutet.se :)

Inlägget Studera Webbkommunikatör Sociala medier på Medieinstitutet dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/webbkommunikator-sociala-medier-medieinstitutet/feed/ 0 4247
Praktikplats på Meltwater http://www.alexcrystals.se/praktikplats-pa-meltwater/ http://www.alexcrystals.se/praktikplats-pa-meltwater/#comments Tue, 15 Dec 2015 11:57:11 +0000 http://www.alexcrystals.se/?p=4270 Under vårterminen gör jag min sista praktik på utbildningen Webbkommunikatör inom sociala medier. Denna gång ska jag vara på omvärldsbevakningsföretaget Meltwater vilket ska bli superspännande.

Inlägget Praktikplats på Meltwater dök först upp på Alexcrystals.

]]>
Under vårterminen gör jag min sista praktik på utbildningen Webbkommunikatör inom sociala medier. Denna gång ska jag vara på omvärldsbevakningsföretaget Meltwater vilket ska bli superspännande.

Meltwater

Meltwater grundades 2001 i Oslo och är idag världsledande på global omvärldsbevakning. Med Meltwaters verktyg kan kunder bevaka såväl redaktionella som sociala medier samt offentliga protokoll. Dessutom erbjuder Meltwater sina kunder kvalitativa medieanalyser och skräddarsydda medierapporter.

Ända sen jag fick upp ögonen för omvärldsbevakning under första terminen på Medieinstitutet, har jag tyckt att det är ett intressant område. Sedan dess har jag omvärldsbevakat både privat och i jobbsammanhang och valde därför att söka mig till Meltwater inför LIA3.

Jag ska göra min praktik på Meltwaters analysavdelning och delta i arbetet med att utveckla rapporterna för sociala medier. Ska bli sjukt kul att göra min sista praktik på Meltwater, sätta mig in i verktygen och bli riktigt vass på omvärldsbevakning och analys :)

alexcrystals-lia3-meltwater

Vi hörs!

Inlägget Praktikplats på Meltwater dök först upp på Alexcrystals.

]]>
http://www.alexcrystals.se/praktikplats-pa-meltwater/feed/ 2 4270