Skyddsombudens dag på Saco

Idag uppmärksammades Skyddsombudens dag på Saco som bjöd in till en intressant och aktuell föreläsning om den kommande föreskriften på det psykosociala området.

Skyddsombudens dag inrättades 2012 av LO, TCO och Saco för att uppmärksamma och synliggöra skyddsombudens viktiga uppdrag. Dagen infaller varje år under onsdagen i EU:s arbetsmiljövecka och firas runtom i landet.

På Sacos kansli i Gamla stan firades Skyddsombudens dag på ett fullsatt frukostseminarium om den kommande föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö.

saco stockholm

Karin Fristedt, arbetsmiljöutredare på Saco, inledde och berättade om det engagemang som finns från Sacos förbund i föreskriften. Eftersom det är viktigt att skyddsombud får goda förutsättningar och verktyg för sitt uppdrag – hoppas man att föreskriften kommer att vara ett användbart verktyg ute på arbetsplatsen när den träder i kraft mars 2016.

saco-skyddsombudensdag

Kerstin Waldenström, inspektör på Arbetsmiljöverket, berättade vidare om den kommande föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö som reglerar kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.

”Syftet är att minska den arbetsrelaterade ohälsan och ge stöd till såväl arbetsgivare som arbetstagare.”

Anders Wahlberg, ordförande Psykologförbundet, reflekterade sedan över föreskriften innan seminariet avslutades med frågor och kommentarer från deltagarna.

skyddsombudens-dag-pa-saco

Föreläsningen går att se i efterhand på Saco play.

One thought on “Skyddsombudens dag på Saco

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *