Var är brudarna? På #ind15

Internetdagarna är en av Sveriges viktigaste mötesplatser för oss som jobbar med internet. I år var jag på plats igen och valde passet ”Var är brudarna – och var är alla andra?” om jämställdhet inom teknikbranschen. Här kommer min sammanfattning av passet på #ind15.

alexandra-holm-alexcrystals-internetdagarna alexandra-holm-alexcrystals-internetdagarna-2015

Var är brudarna? #geniusict

var-ar-brudarna-internetdagarna-2015-ind15
Entreprenörerna Annika Englund och Anna Caracolias, moderatorer på passet Var är brudarna? På Internetdagarna 2015

Cyberfeminism, bristen på kvinnor inom IT och ojämställdhet i näringslivet

var-ar-brudarna-ind15-internetdagarna2015

Marcin de Kaminski från Sida pratade mänskliga rättigheter och varför cyberfeminismen behövs. Eftersom samhällets normer kontaminerar internet, konstaterade Martin att en nätanalys med genusperspektiv är nödvändig.

Ulrika Sedell, ledarskapskonsult och författare av boken Bortom glastaket, pratade om hur ledarskapet kan användas som verktyg för förändring och presenterade sina 7 karriärnycklar till jämställdhet.

Emma Stenström, docent i företagsekonomi på Handelshögskolan, pratade om den ojämställdhet som råder inom näringslivet och poängterade vikten av kvinnliga förebilder inom utbildningsvärlden.

Könsroller och normkritiskt arbete i grundskolan

Linda Manilla, projektledare och konsult, arbetar med projekt relaterade till programmering, datalogiskt tänkande och digital kompetens i grundskolan. Linda pratade om hur digital kompetens är en viktig del av allmänbildningen och varför vi bör ge och uppmuntra den kunskapen till våra barn oavsett kön.

internetdagarna-linda-manilla-var-ar-brudarna-ind15

Tjejer kodar

Hanna Petterson och Sandra Hindskog var trötta på att inte själva kunna programmera och bestämde sig för att göra någonting åt det. På passet berättade de om hur de gick tillväga när de grundade grymma Tjejer kodar, ett initiativ som anordnar kodcamps för tjejer som vill lära sig programmera. Jag blev sjukt peppad och vill definitivt åka på kodkamp!

tjejer-kodar-var-ar-brudarna-internetdagarna

Programmering i skolan och bibliotek som gender making space

Jon Persson, VD på Cyngi, pratade bland annat om att programmering borde införas som ämne i grundskolan. Därefter berättade Åke Nygren, projektledare Digitala biblioteket, om Makertjej och hur makerkulturen kan utmana rådande normer.

jon-persson-ake-nygren-internetdagarna2015

Var är brudarna? Tyvärr ingen ny fråga..

gitta-wilen-petra-jankov-var-ar-brudarna

Gitta Wilén, kommunikationskonsult, och Petra Jankhov Picha, ansvarig för sociala & digitala medier på TCO, berättade om hur de båda var med under 90-talets IT boom och tyvärr ställde precis samma fråga då som nu; Var är brudarna? Därefter kom med handfasta tips på hur vi kan arbeta för att förhoppningsvis slippa ställa samma fråga år efter år.

Här är brudarna på #ind15

mingel-pa-internetdagarna-ind14-alexcrystals

Missa inte att titta på passet i sin helhet på Internetdagarnas hemsida

Här kan du läsa min sammanfattning av årets Keynotes på Internetdagarna 2015 och #SEOdagen på Internetdagarna 2015.

3 comments on “Var är brudarna? På #ind15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *